Världens dyraste mattor

Hur mycket skulle du betala för en matta? En bra matta är inte nödvändigtvis billig … Trots allt kommer den att hålla både i kvaliten samt stilen under en lång tid, så det är vanligtvis inte fallet med det billigaste alternativet. Om du vill att dina golv ska se bra ut, måste du ibland ta ett steg upp i priset. Men hur mycket skulle du vara beredd att sträcka till? Inte så långt som några av dessa skulle vi föreställa oss …

Det finns mattor där ute som kostar betydligt mer än de som finns på det genomsnittliga vardagsrummet. Låt oss titta på fem av de dyraste mattorna som någonsin har sålts!

Pärlmatta av Baroda

Första mattan på den här listan är denna indiska skapelse på $ 5,5 miljoner dollar i en Sothebys auktion som hölls i Doha, Qatar och gick till en anonym anbudsgivare.

Mattan, från det sjuttonde århundradet, består av ädelstenar och pärlor som innehåller mer än en miljon Basra fröpärlor. Det motsvarar fem och en halv dollar per pärla av våra matematiker, vilket gör att det låter som ett mycket bättre värde.

Men på 5 fot 8 tum och 8 fot 8 tum skulle mattan kämpa för att platsa ditt vanliga vardagsrum, vilket minskar förhållandet mellan pengar och värde lite. 

Silk Isfahan matta

Nästa matta på den här listan är, som namnet antyder, tillverkad av siden och kommer från centrala Persien. Något billigare än den ovannämnda Pearl Carpet of Baroda, den kommer fortfarande med en rejäl prislapp … $ 4,45 miljoner för att vara exakt.

Tabriz matta

Tredje typen av mattor på den här listan är dessa traditionella persiska mattor tillverkade i den iranska staden Tabriz. Med dekorativa mönster och grädde, röd eller marinblå färg har mattan som skapar konst från Tabriz gått från generation till generation, vilket gör äkta exempel ganska värdefulla. Ett prov hämtade $ 182 500 på auktion. Betydligt billigare än de två föregående, men fortfarande en galen prislapp! 

Ziegler Mahal Carpet

Näst sists valet på våran lista är från Ziegler & Co som var en anglo-schweizisk producent av persiska mattor som opererade i slutet av det nittonde och tidiga tjugonde århundradet och var baserat i Manchester. Original Ziegler mattor är högt uppskattade, med flera hämta stora summor på auktion. Hittills har den dyraste sålts för mer än $ 180 000. Ganska dyr!

Ushak matta

Det sista erbjudandet är ett turkiskt som är uppkallat efter staden Uşak. Känd för sina stjärna- och medaljongmönster härstammade den speciella mattmönsterstilen här, vilket gör dem mycket eftertraktade. Kvaliteten på det lyxiga ullmaterialet som används för att göra dem har sett att mattorna når ett topppris på $ 158 500.

Vill du ha en av dessa då? Vem skulle inte vilja det? Frågan är bara hur mycket du är villig att betala för det!