Hur man blir en advokat?

Våran tredje artikel, jippi! Hoppas att ni gillar den!

Varför skriver jag om det här?

Det här är kanske den viktigaste frågan, varför skriver jag om advokater? Det kan vara svårt att se kopplingen, rent utav omöjligt om ni inte känner mig. Jag väljer att göra en lång historia kort här, men i framtiden kanske jag väljer att skriva den långa versionen. Så, den korta sammanfattningen är att mina föräldrar inte var jätte bra vänner hela tiden, kan kanske kalla det ovänner. Till slut ledde det till att dem skilde sig men då kom frågan hur dem skulle dela allting, inklusive min tid. Dem kallade in en vårdnadstvist-advokat som skulle hjälpa oss igenom allt. Det är här jag fick upp mitt intresse för advokater, advokaten verkade lugn och kunnig även när det var två arga vuxna människor som han försökte förmedla mellan.

Så, det var första anledningen. Den andra är att advokater helt enkelt är väldigt coola från serier som t.ex. Suits, vilket också hjälpte mig att få upp intresset. Med det sagt så börjar den riktiga artikeln här nedanför.

Först måste vi börja med att förklara skillnaden på en advokat och en jurist. En advokat är en person som har gått en riktigt utbildning där dem har lärt sig om det som dem behöver veta om lagar, men dem behöver även vara med i advokatsamfundet för att arbeta som advokater och hålls därför till högre standarder. Medlemskapet är det viktiga i det här sammanhanget, en jurist kan ha samma utbildning som en advokat och ha samma kunskaper som en advokat, men inte få kalla sig en advokat om dem inte är med advokatsamfundet. 

Några krav för att få kalla sig en advokat

För att få kalla sig en advokat så måste man först och främst blivit antagen som en ledamot i Advokatsamfundet. För att bli det måste man:

  • Vara bosatt i Sverige, EU, EES eller Schweiz
  • Ha en examen i juridik
  • Har genomfört tre års juridiskt arbete sedan man tog sin juristexamen, varav minst tre måste ha tillbringats antingen som biträdande advokat i ett advokatbyrå eller drivit den blivande medlemmens egna juridiska byrå.
  • Vara av god karaktär som passar i alla avseenden för advokatyrket (den blivande medlemmen får inte vara en domare, åklagare eller annan offentlig anställd) och vara ekonomiskt sund (en person som är i konkurs eller vars angelägenheter är i handen av en administratör kommer inte att godkännas).

Kompetenskraven är avsedda att säkerställa att de som blir advokater har den nödvändiga kunskapen och är lämpliga för yrket: advokatens titel är en garanti för kvalitet. Den som felaktigt själv kallar sig för advokat begår ett brott med böter.